Hundhosta, Tandvårdstips och avvikande öppettider närmsta veckorna

22 nov, 2018

Hoppas att ni och era fyrfota kompisar har det bra i den för dagen kalla och friska luften. Efter en höst fylld av framför allt hostande hundar hoppas vi att det ska lugna ned sig. Det är sådana här perioder som gör att intresset för att vaccinera mot kennelhosta aktualiseras, och det är alldeles förståeligt. Jag använder allt oftare ett vaccin som ges in näsan och skyddar mot både ett virus och en bakterie som kan ge hosta på hundarna. Om hundarna bara kan vara stilla med nosen i några sekunder så är det ett mycket smidigt vaccin att ge.

Vi har massor att göra men försöker som vanligt hinna med att hjälpa så många vi kan. Nästa vecka skall jag dessutom gå på kurs torsdag och fredag 29-30/11 så då måste vi stänga. Veckan därpå är Lena och Emma på kurs måndag och tisdag 3-4/12. Då har vi öppet men vi kan inte boka lite mycket som vanligt.

Annars slår det oss hur många hundar och katter det finns med dåliga tänder. Katterna drabbas av tandsten och ofta också av det som nu kallas TR (tandresorption). Tandsten måste, precis som på hundarna tas bort, och tänderna är ofta fina under beläggningen. Om det inte åtgärdas drabbas katten av tandlossning. TR kan bara avhjälpas genom att de drabbade tänderna dras ut. Katter är svåra att tolka och döljer ofta hur illa det är. Ofta hör vi att katten inte verkar ha några symtom men ser förskräcklig ut i munnen. Efter åtgärd blir dock katterna mycket piggare och gladare.

Hundarnas största problem är tandstensbildning och medföljande tandlossning. Det blir, precis som på katterna, ofta fula, illaluktande infektioner som måste åtgärdas. Även hundarna är tacksamma att hjälpa eftersom dom blir mycket piggare efteråt.

Ibland blir det kostsamt att göra allt man måste för att munnen skall bli OK igen och ju mer jobb desto dyrare blir det.

Lösningen heter förbyggande tandvård. Det är inget konstigt egentligen. Tråkigt kanske, men inte konstigt. De flesta bortsar ju tänderna 2 gånger per dag på oss själva och det skulle faktiskt hundarna och katterna också behöva egentligen, de får tandsten lika fort som vi. Man kan inte begära att man skall borsta tänderna på sin katt eller hund två gånger per dag men varje gång i veckan man borstar gör nytta!

Det kostar inget att komma för att bara kolla tänderna på hunden och katten för att se om något behöver göras.

Det var ett slag för förebyggande tandvård!!

Ha det så gott

Hälsar Per och Elna, Lena och Emma